пятница, 21 декабря 2018 г.

Crown Agents на службі у тендерній мафії?

Порушення тендерних процедур у МОЗ – як це відбувається і хто за цим стоїть


1 рік часу… 1 тендер МОЗ на закупівлю ендопротезів та наборів інструментів для імплантації… 30 000(!) пацієнтів щороку, які потребують заміни суглобів і мають конституційно закріплене право отримати штучний суглоб за державний кошт, але в реальному житті віддають власні кошти за операцію, а це від 80 000 до 200 000 грн при середній заробітній платі в 4 500 грн.

І, навіть при цьому, бачимо неприпустимі порушення у процедурі закупівлі ендопротезів, що їх організовує Міністерство охорони здоров`я. Невже це і є покращення в сфері  надання медичної допомоги, яке нам обіцяла влада? Це так ми рухаємося в напрямку зменшення корупції та створення прозорих умов ведення демократичної та справедливої політики закупівель за державний кошт, про яке жваво звітують у ЗМІ, або ж все це – лише чергове замилювання очей і сповзання в прірву беззаконня…
В результаті, останнім часом маємо низку кричущих скандалів та викриттів махінацій з медичними тендерами, що вилилися в кілька журналістських розслідувань та численних звернень громадських організацій до керівництва МОЗ, з вимогою прояснити ситуацію та дати оцінку діям деяких осіб та організацій. 
Зокрема, інформація про порушення тендерних процедур доводилась у численних зверненнях від ВГО «Сила Країни» на адресу керівництва МОЗ, запитах редакції «Кримінальний огляд», та інших ЗМІ і громадських об`єднань.

У МОЗ знову повернулась тендерна мафія — що скаже Уляна Супрун?: http://www.ukrpress.info/2018/09/26/u-moz-znovu-povernulas-tenderna-mafiya-scho-skazhe-ulyana-suprun/
Відкритий лист до Уляни Супрун і народних депутатів стосовно корупційних схем у тендерних закупівлях ендопротезів 2018 року: http://kriminal-ohlyad.com.ua/usi-novyny/192-vidkrytyi-lyst-do-uliany-suprun-i-narodnyh-deputativ-stosovno-korupciinyh-shem-u-tendernyh-zakupivliah-endoproteziv-2018-roku.html
Але чому так сталося, хто стоїть за паплюженням ідеї відкритості і прозорості тендерних процедур, яку завзято декларує МОЗ? В цьому намагались розібратись журналісти Антикорупційної ініціативи.

Хто підм’яв Crown Agents?

Ілюзія  руху в напрямку відкритості та справедливості в  організації тендерів МОЗ була створена ще  три роки тому новою «справедливою та патріотичною» владою. Тоді, на хвилі ідеалів Майдану в структури контролю за державними коштами залучались іноземні партнери, декларувались створення умов рівності і чесної конкуренції. Для медичної сфери довгоочікуваним початком «змін на краще» стало залучення міжнародної, незалежної організації Crown Agents, яка мала б справедливо, чесно і максимально корисно для населення України проводити тендерні закупівлі за державний кошт. І дійсно, перші  кроки з Crown Agents показали обнадійливу тенденцію в напрямку реформування тендерних процедур. Але за гарним фасадом і добрими намірами, як часто було у нас, причаїлася зрада. Адже стара тендерна мафія, про яку складають легенди, аж ніяк не хотіла залишатися осторонь розподілення «смачних» бюджетних пирогів.
І от, у 2018 році вибухнув скандал з тендером «Державна закупівля ендопротезів та наборів інструментів для імплантації», що проходив під керівництвом Crown Agents, і який викликав численні  обурення медичної спільноти своїми незрозумілими «антидемократичними» складовими. В результаті, в країні може статись загрозлива ситуація, коли дефіцит ендопротезів ще збільшиться, а їхня ціна безпідставно зросте.   
Важко сказати, що Crown Agents просто «трішки» помилився в процедурах проведення цього тендеру. Єдине дійсно важливе питання, на яке варто знайти відповідь – яким чином поважна незалежна іноземна організація, яка повністю керує результатами тендерного конкурсу, в порушення чинного законодавства України, а також усіх стандартів та норм проведення тендерів, знехтувала головним завданням проведення тендеру – закупівлею найкращої продукції за найнижчою ціною???  Але розуміючи, що у кожної медалі є дві сторони, важливо звернути увагу і на іншу сторону і, відповідно, запитати наступне.
Хто зміг взяти під свій тотальний  контроль незалежну міжнародну організацію? Як так сталося, що Crown Agents повністю підкорюється тому, що їй диктують? Яким чином вдалося крок за кроком довести всі процедури тендеру до «потрібного» результату від прописання «вигідних» технічних умов тендеру до вибору «правильних» переможців тендеру?

Зондер-Група, що може все

Варто розуміти, що дана епопея розпочалась ще задовго до приходу в МОЗ міжнародних організацій. Та сама зрада, яка може зруйнувати будь-які зрушення, почалась із так званого «вибору» спеціалістів, які стали дорадчим органом Постійної робочої групи МОЗ України з питань профільного супроводу закупівель (далі-Група). Головує в цій Групі заступник міністра Ольга Стефанишина. В свою чергу, заступником керівника Групи призначено пана Олександра Лінчевського. Власне пан Лінчевський і був тим, хто мав безпосередній вплив на відбір фахівців та спеціалістів до складу «дорадчого» органу цієї групи, та навіть оголосив про формування такої команди через сайт МОЗ.

Олександр Лінчевський

Виглядало все, начебто, відкрито, якби не одне принципове АЛЕ. Насправді, процедура відбору фахівців  у команду Лінчевського виявилася 100% підтасованою. По-перше, терміни затвердження складу Групи були нереальні. Зокрема, оголошення про пошук фахівців за напрямком із ендопротезування на сайті з’явилося у п’ятницю, а всі кандидатури дивним чином виявилися затверджені вже у понеділок. Із достовірних джерел нам відомо, що різні громадські організації та державні установи направляли кандидатури таких лікарів, але дивним чином, на момент їх отримання паном Лінчевським, він у своєму амплуа просто «намалював на цих пропозиціях «смайлики» та додав, що «група по цьому напрямку вже сформована». Також відомо, що головує на цій «дорадчій» групі спеціалістів та фахівців лікар із 12-ї лікарні (м. Київ), давній соратник Лінчевського, пан Олександр Косяков, відомий у вузьких колах як «бізнесмен», який не втратить шансу закупити "чужими" руками саме те, що йому потрібно та вигідно.

Олександр Косяков

Переможець тендеру із забороненою продукцією

Такими чином, в результаті діяльності згаданих фахівців, згідно протоколів, які опублікували журналісти-викривачі, бачимо як тендер «Державна закупівля ендопротезів та наборів інструментів для імплантації» у 2018 році спочатку виграє фірма ТОВ «Галицький фонд ОД», яка запропонувала в двічі-тричі дорожчі позиції, ніж середня ціна на ринку! До того ж, як велося, фірма-переможець мала проблеми із законом і не мала потрібної ліцензії для роботи в Україні! Коли у ЗМІ та соціальних медіа здійнявся скандал і незрозумілий результат відмінили, наступним «переможцем» обрали ще більш дивну компанію! Наразі переможцем тендеру фактично обрано ТОВ «Алконт-сервіс», постачальника фірми Zimmer Biomet, який, взагалі, не має сертифікату відповідності на продукцію, як того вимагає чинне законодавство України. Тобто ця продукція на десятки мільйонів гривень, яку переможець буде зобов’язаний постачати у лікарні, просто не може використовуватися для лікування хворих на території України! Адже, згідно офіційних даних, Zimmer Biomet має сертифікат відповідності із класом наслідків ІІа та ІІб, що суперечить нормам Технічного регламенту, затвердженого постановою КМУ № 753. Усі інші виробники, які приймали участь у тендері, мають Сертифікати відповідності та ІІІ клас безпеки, як і прописано в законі. Це означає лише одне - під патронатом пана Лінчевського в МОЗі приховують та покривають факт невідповідності продукції фірми переможця вимогам Технічного регламенту, що несе загрозу не лише бюджету країни, але й напряму шкодить здоров’ю її громадянам.
Що характерно, фірми-переможці, які фігурують у тендерному скандалі, цього року були серед постійних переможців і раніше, наприклад у 2011 році (див. таблицю в кінці статті). 

Що робити – слово за правоохоронними органами

Отже, залишаються відкритими питання - яким чином замовчуються та просто ігноруються такі кричущі факти порушення закону та відкритого обкрадання держави. Скільки ще часу нечесні бізнесмени, які називають себе лікарями та експертами в сфері надання медичної допомоги громадянам нашої країни, будуть спокійно вести свою неприйнятну діяльність і при цьому відчувати себе розумнішими за інших? Громадськість чекає відповідей на ці запитання від міністра МОЗ Уляни Супрун та від керівництва Crown Agents, на адресу яких надійшли численні запити та повідомлення про порушення закону. Ці ж питання варто адресувати правоохоронним органам, зокрема НАБУ, НАЗК, САП, ДБР, які повинні відреагувати на факти належним чином та покласти край зловживанням навколо тендерів у МОЗ.

Сергій Малишко, Антикорупційна ініціатива
Юлій Ключевський, лікар, блогер

Джерело: Medium

Додаток. Таблиця переможців тендерів 2011 року.



Комментариев нет:

Отправить комментарий